Aşure Kilo Aldırır Mı?

Aşure; Kurubaklagil , kuru meyve, tahıl ve kuruyemiş içeren besleyici geleneksel tatlılarımızdan biridir. Aşure ayı olarak da bilinen Muharrem ayında Aşure için hazırlıklar yapılır ve malzemeler temin edilir. Ardından lezzetli aşureler hazırlandı; Komşu, akraba ve dostlara ikram olarak paylaşılır. Aşure malzemeleri ne kadar çok yapılırsa o yılın o kadar bereketli olacağına inanılır. Aşure, fındık, yer fıstığı,…

Şekersiz Gazlı İçecekler Kilo Aldır Mı?

Diyet Kola veya Diyet Kola gibi gazlı içecekler, kalori alımını azaltmak isteyen insanlar için tüm dünyada popülerdir. Bu içeceklerde şeker yerine aspartam, siklamat, sakarin, asesülfam potasyum veya sukraloz gibi yapay tatlandırıcılar kullanılır. Piyasadaki hemen hemen her popüler içeceğin “şekersiz” veya “diyet” versiyonları vardır. Ama ne yazık ki sanıldığı değil. Aspartam, asidik diyet içeceklerinde yaygın olarak…

Diyet Yaparken Glisemik İndekse Göre mi Beslenmeliyiz?

  Glisemik indeks ve glisemik yük terimlerini ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Ancak bu kavramlar çok uzun bir süredir beslenme uzmanlarının ve sağlık profesyonellerinin dilinde. Hele ki şeker hastasıysanız bu kavramlara çok yakınsınız demektir. Glisemik indeks nedir? Glisemik indeks (GI), karbonhidratların kan şekerini yükseltme hızıdır. Bu oranı belirleyen faktör ise  sindirim ve emilim hızıdır. Diğer bir…

Ramazanda Enerjinizi Kaybetmemeniz İçin 10 Öneri

Oruç sırasında sıvı alımımız azaldığı için iftardan sonra en az 2 litre su içmeyi hedeflemeliyiz. Mineral kaybı için iftardan sonra 1 şişe maden suyu içelim. Ramazan ayında hareketsizlik bağırsakları yavaşlattığı için iftardan sonra 45 dakika ile 1 saat arası yürüyüş yapmak sindirime yardımcı olur. Yemeklerimizi sahur, iftar ve iftar sonrası ara öğünler olarak düzenleyebiliriz.Gün içinde…

Hafızanı Güçlendirmek İstiyorsan

  Beynimizin kuşkusuz en önemli görevi “hafıza işlevi”dir. Anıları, bilgileri, geçmiş deneyimleri, telefon numaralarını, bir arkadaşın adını hatırlamak gibi şeyler aslında beynimizin alışkanlıklarıdır. Bu rutin bazen kesintiye uğrar ve hatırlamayız. Unutmak artık sadece yaşlılıkta ortaya çıkan bir sağlık sorunu değil. Şiddetli travma, iş yükü, aceleye getirilmiş yaşam, stres ve yetersiz beslenme her yaşta unutkanlık oranlarını…

Polikistik Over ve Beslenme

  Polikistik over sendromu;  hipofiz bezinden salgılan LH ve FSH hormonlarının çok fazla üretilmesiyle ilişkilidir. Bu hormonel değişime bağlı olarak yumurtlama düzensizliği oluşur. Mensturasyon (adet) döngüsü değişir veya hiç olmaması (amenore). Yumurtlıklarda erkeklik hormonu olan testosteron ve androstenodion üretimi artar. Bu durum insülin direnciyle yani kan şekerinin normal sınırlarda bulunmaması ile ilişkilidir. Polikistik over sendromlu…

Diyet Yaparken Ekmek Tercihi Nasıl Olmalı?

  Diyetteyken ekmek yemekten vazgeçmek zorunda değilsiniz; Dikkat etmeniz gereken, ekmek seçimi ve miktarı. Ekmek, günlük enerji ihtiyacımızın karşılanması için gerekli olan karbonhidratlara sahiptir. Dengeli beslenme, hamilelik, sporcu beslenmesi gibi kilo verme ve özel dönemler dahil olmak üzere günlük yaşamda veya gençlerin ve çocukların beslenmesinde ana kalori kaynağıdır. Aynı zamanda tokluk hissiyatı sağlayarak kendinizi iyi…