Aşure; Kurubaklagil , kuru meyve, tahıl ve kuruyemiş içeren besleyici geleneksel tatlılarımızdan biridir. Aşure ayı olarak da bilinen Muharrem ayında Aşure için hazırlıklar yapılır ve malzemeler temin edilir. Ardından lezzetli aşureler hazırlandı; Komşu, akraba ve dostlara ikram olarak paylaşılır. Aşure malzemeleri ne kadar çok yapılırsa o yılın o kadar bereketli olacağına inanılır.
Aşure, fındık, yer fıstığı, ceviz gibi kuru baklagiller ve sert kabuklu yemişler sayesinde çok sağlıklı bir bitkisel protein kaynağıdır. Ceviz, omega-3 yağ asitleri ile kan kolesterolünün düşürülmesine yardımcı olurken, fındık, çoklu doymamış yağ asitleri ve E vitamini ile kalp ve damar sağlığını destekler. Ayrıca çorbanın içeriğinde demir, çinko, B1 ve B2 vitaminleri gibi birçok vitamin ve mineral bulunur. E vitamini, kalsiyum ve omega 3. Lif kaynağı olan aşure, aynı zamanda tok kalmanıza yardımcı olur. Ancak lif içeriği oldukça yüksek olduğu için sindirim sisteminin sağlığının korunmasında rol oynar. Portakal ve nar gibi meyvelerde kullanıldığı için C vitamini açısından da zengindir. Nar en etkili antioksidanlardan biridir. Üzeri için kullanılan tarçın da sindirim sisteminin düzenlenmesine ve kan şekeri kontrolüne destek olur. Aşure günü diyet planınız ile çakıştı mı?
Kilo vermeye çalışırken, gücü hiç düşündünüz ve kaçırdınız mı? Yani diyet yaparken aşure tüketmekle ilgili bir soru duyar gibiyiz. Hatta porsiyon kontrolü mümkün olduğu sürece diyet yaparken de aşure tüketebilirsiniz. Aşure kaç kalori? 1 orta boy porsiyon (110 g) aşure yaklaşık 344 kcal içerir. Bu kalorileri azaltmak ve daha sağlıklı hale getirmek için aşure yaparken şeker yerine bal veya pekmez tercih edebilirsiniz.