Diyetteyken ekmek yemekten vazgeçmek zorunda değilsiniz;
Dikkat etmeniz gereken, ekmek seçimi ve miktarı. Ekmek, günlük enerji ihtiyacımızın karşılanması için gerekli olan karbonhidratlara sahiptir. Dengeli beslenme, hamilelik, sporcu beslenmesi gibi kilo verme ve özel dönemler dahil olmak üzere günlük yaşamda veya gençlerin ve çocukların beslenmesinde ana kalori kaynağıdır. Aynı zamanda tokluk hissiyatı sağlayarak kendinizi iyi ve zinde hissetmenizi sağlar.
Ekmek seçimine dikkat!
Bazen bazı diyet listelerinde “yasak’’ başlığı altında ekmekler vardır. Kepekli unun kullanıldığı esmer ekmek, çavdarlı, yulaflı veya tam tahıllı ekmek ve mısır ekmeklerinin kullanımı daha sağlıklıdır. Ekmek tercihlerinizi bu yönde kullanabilirsiniz.
Tahıllar, tüketime hazırlanırken çeşitli işlemler görürler. Tahılların işlenmesi, onları esmerden beyaza çevirir, ancak aynı zamanda besin değerlerini de azaltır. Tahılların işlenmesi; vitamin, mineral, lif ve sağlığa faydalı fitokimyasallarda yüksek oranlarda kayıplar oluşmasına neden olur.
Yediğiniz ekmek miktarı, diyetinizdeki karbonhidratlardan gelen enerji miktarı ile doğru orantılıdır. Sağlıklı bir diyette, yiyeceklerinizin ortalama %50-60’ını karbonhidrat olarak almalısınız. Yediğiniz ekmek dilimi sayısı, kilo vermek için kaç kaloriye ihtiyacınız olduğuna bağlıdır. Günlük karbonhidrat gereksinimiz; Cinsiyetinize, yaşınıza, çalışma oranınıza ve kilo verme hedeflerinize göre değişiklik gösterecektir.
Beslenme ve diyet programları bireyseldir!
Bu nedenle bireysel özelliklere göre diyet programı hazırlamak çok önemlidir. Diyetinizde karbonhidratlara dengeli bir şekilde yer verilmezse, çok kısa sürede birkaç kilo ve daha fazlasını geri alacaksınız.
Kısacası sonuç olarak; Ekmek miktarı ve türü çok önemlidir. Aşırı tüketimin zararlı etkilerini göz ardı etmemeliyiz. Vücut enerji ihtiyacını anında şekerden karşılar. Kullanmadığı şeyi de yağa dönüştürür. Kiloların kişiye geri dönüşünün sebebi aşırı karbonhidrat tüketimi de olabilir. Bu yüzden ekmek tüketimi ve karbonhidrat alımının kontrol altında utulması gerekir. Bir beslenme uzmanı (diyetisyen) ile beraber bunu başarabilirsiniz.
Uzm. Diyetisyen Begüm TUNA
Stj. Diyetisyen Barış AKASOY