“Kurban Bayramında kahvaltıda kavurma yiyemeyecek miyiz ?”, “Misafirlikte ikram edilen tatlıyı geri çevirmek ayıp olur, yemek lazım”, “mangalda yağlı et lezzetli olur” diye düşünüyorsanız bir kez daha düşünmenizde fayda var. Zira bayram da olsa, her canınızın çektiğini ‘nasılsa bayram’ deyip üstüne üstlük ölçüye dikkat etmeden tüketmeniz kilo alımına daha da önemlisi hazaımsızlık, reflü ,yüksek tansiyon, diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi bi çok hastalık şikayetlerine yol açabilir.
BAYRAMI KENDİMİZE EZİYETE DÖNÜŞTÜRMEYELİM
Etin yağsız kısımlarını yağsız bir şekilde pişirsek bile kırmızı etin %20 si yağdan oluşmaktadır. Bayram deyip fazla et tüketimi sağlıklı bireylerde bile sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Etin tüketimi kadar önemli olan bir başka dikkat etmemiz gerek şey pişirme yöntemleri. Bayramlarda dikkat etmemiz gereken bir diğer konu tatlı seçimleri. Kurban Bayramı’nda en sık yapılan hatalar;
BAYRAMDA KAHVALTIYA KAVURMA İLE BAŞLAMAK;
Bayram sabahı yeni kesilmiş kurban etinin kahvaltıda kavurma olarak tüketilmesi sakıncalı. Hem etin sertliğinden dolayı sindirimi zor olacağından reflü ve hazımsızlık gibi mide ve bağırsak şikayetlerine yol açabilir hem de yüksek tansiyon ve kalp sorunlarına neden olabilir. Ayrıca kurbanlık hayvanların iç organları (sakatat) kolesterol ve yağ miktarı fazla olduğundan tüketilmesi önerilmemektedir. Kurban etinin ilk sertliğinin geçmesi için buzdolabında en az 24 saat beklettikten sonra tüketmek gerekir.
*Sabah mutlaka güne kahvaltı ile başlanmalı, kahvaltı hafif olmalı ve her besin öğesini içerir nitelikte olmalı. Diyabet hastaları, kalp hastaları, yüksek tansiyonu olanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar bu tedavilerini bozmamalıdırlar.
ETİ MANGALDA NASIL PİŞİRMELİYİZ?
Kurban Bayramı’nda havaların güzel olmasıyla birlikte etin bir kısmını mangal yapmak üzere ayıracaksanız. Bu ayırdığınız etin mutlaka fazla yağlarını ayırın olabildiğince etin yağsız kısımlarını tercih edin. Aksi halde yağın ateşe damlaması ve sonrasında buharlaşarak ete ulaşması kanserojen bileşenlerin oluşum riskini artırıyor. Ayrıca etin mangal ateşine 15 cm’den daha yakın mesafede olması ve uzun süre mangalda kalması da kanserojen madde oluşumuna davetiye çıkarıyor. Mangalınızın en keyifli ve en sağlıklı şekilde olabilmesi için bunlara dikkat etmemiz gerekiyor .
ETİ NASIL PİŞİRMEMİZ GEREKİYOR?
Bayramda tükettiğimiz et miktarı kadar eti pişirme yöntemimiz de çok önemli. Et zaten doğasında yağ barındıran bir gıda. Etin yağlı kısımları yüksek miktarda doymuş yağ ve kolesterol içerdiğinden sağlıklı kişilerde bile kalp-damar hastalıklarına zemin hazırlayabiliyor. Her ne kadar etin yağsız kısımları kullanılsa bile etin yaklaşık yüzde 20’si yağdan oluşmakta, bununla birlikte pişirirken ekstra yağ eklemek kan yağlarının yükselmesine neden olabiliyor. Bu nedenle eti pişirirken kızartma, kavurma gibi yöntemleri kullanmak yerine haşlama-ızgara gibi yöntemleri tercih etmemizde fayda var.
SEBZELERİ UNUTMAYALIM!
Kurban bayramında et tüketimi arttığı için sebze meyve tüketimi azalabiliyor. Bu nedenle bayramda etleri sebze ile pişirmeye, etin yanında taze yeşilliklerden oluşan bol salata tüketmeye dikkat edin. Etlerin sebzelerle pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliği açısından sağlıklı yöntemdir. Ayrıca etler sindirimi zor besinler olduğu için fazla miktarda tüketimi barsak problemlerine yol açabileceğinden yine beraberinde tüketilen sebze miktarı sindirimi kolaylaştırarak bu dönemde oluşabilecek barsak problemlerini önleyecektir. Etlerin yanında rafine edilmiş pilav/makarna yerine bulgur/esmer pirinç, asitli/gazlı içecekler yerine ayran/yoğurt/cacık tüketilmelidir.
TATLI TÜKETİMİNE DİKKAT!
Tatlı söz konusu olduğunda pek çok kişi ‘nasılsa bayram’ diyerek diyeti rafa kaldırıyor, ikramlara hayır diyemiyor . Baklava başta olmak üzere şerbetli ve hamurlu tatlılarda ölçüyü kaçırmak sağlığa zararlı olduğu kadar, fazla kilo olarak da karşınıza çıkabilir. Şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine sütlaç, meyveli muhallebi gibi sütlü tatlıları tercih edebilir, misafirleriniz için hazırlayabilirsiniz.Ayrıca cikolata ve şekere alternatif olarak vitamin ,mineralden zengin olan ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler ,ceviz , fındık gibi kuru yemişler misafirlerinize ikram edilebilir.
ÇAY VE KAHVE TÜKETİMİNE DİKKAT!
Bayram ziyaretlerinde çay ve kahve tüketimine de dikkat! Zira masum gibi görünen, sohbetlere eşlik eden bu lezzetli içeceklerde aşırıya kaçılması, yüksek miktarda kafein alımı nedeniyle uykusuzluktan çarpıntıya birçok soruna neden olabilirken, yemeğin hemen ardından tüketilmesi de demir eksikliğine yol açıyor. İdeali günde toplam 4-5 fincan çay ve kahvenin üzerine çıkmamak.
SU İÇMEYİ UNUTMAYALIM!
Sıvı tüketimi her zaman önemli fakat yüksek miktarda hayvansal protein aldığınız ve tatlı tüketiminin arttığı bayram günlerinde daha da önem taşıyor. Su toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlıyor. Bu sebeple gün için de 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin