KAFEİN: Güvenilir bir termojenik olan kafein; iştahı baskılamakla beraber yağ yakımını da hızlandırmaya yardımcı olmaktadır. Ortalama olarak yetişkin bir birey için kafeinin güvenilir alım miktarı 300 mg’dır. Günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz türk kahvesi 60 mg ; filtre kahve ise ortalama olarak 150-200 mg kafein içerir.
Özellikle egzersizden 15-20 dakika önce içilen şekersiz bir kahve egzersiz sırasında metabolizma hızını da arttırarak, yağ yakımını hızlanndırdığı araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır.
KARABİBER: Karabiber metabolizmayı hızlandıran alkoloidpiperin adında bir bileşik içermektedir. Özellikle yemeklerle birlikte öğütülerek tüketilen karabiber metabolizmanın hızlandırılmasına ve tuzla birlikte alınan sodyum miktarının azaltılmasına katkıda bulunmaktadır.
YEŞİL ÇAY: Yeşil çay metabolizmayı hızlandırdığı düşünülen epigallokateşingallat polifenolünü içeriyor. Bu bileşik, tok hissetmeyi sağlayan hormonun artışından da sorumludur. Hem kafein hem de kateşin bileşiğini içermesinden dolayı termojenik etki gösterir. Siyah çaya göre daha az işlem gördüğü için antioksidan miktarı ve polifenolik kompanentleri daha fazladır. Yapılan araştırmalar sonucu yeşil çayın LDL kolesterolü düşürücü, kemik yoğunluğunu düzenleyici etki gösterdiği; kanser ve antiinflamatuar hastalıklarda olumlu sonuçlar doğurduğu kanıtlanmıştır. Fakat tansiyon hastaları ve idrar söktürücü etkisinden dolayı böbrek hastaları yeşil çay tüketimine dikkat etmelidirler.
Araştırmalar, 2-4 bardak çay içmenin vücudun orta derecede yoğun egzersizde kısa sürede % 17 daha fazla kalori yakmasına neden olduğunu ileri sürüyor.
ACI BİBER: İçeriğinde bulunan bibere acılığını veren Kapsaisin maddesi vücut sıcaklığını yükselterek vücuttaki yağ birikimini inhibe eder, lif içermesi sayesinde tok kalma süresini uzatır ve yemek yeme isteğini azaltır.
Yapılan araştırmalara göre vücudun günde yaklaşık 50 kalori yakmasına yardımcı olabileceğini bildirmektedir.
Başka çalışmalar ise acı biber yedikten sonra 3 saat kadar metabolizmanın %25 daha hızlı çalıştığını göstermiştir.
Yine, yakın zamandaki bir araştırmaya göre, her yemekten önce doğrudan 2 mg kapsaisin tüketilmesi, karbonhidratlardan alınan kalori miktarını azalttığı yönünde bilgiler vermektedir.
TARÇIN: Tarçın ; insülin salınımını ve kan şekerini dengede tutar, vücutta daha az yağ depo edilmesini sağlar. İçerdiği flavonoid ile yağ yakımını hızlandırır. Bu baharat yiyeceklerin mideye geçişinin daha yavaş olmasını sağlarken, glikoz metabolizmasını uyararak kan şekeri seviyesinin daha yavaş yükselmesine destek olur.
ZENCEFİL-SARIMSAK : Zencefil ve sarımsak vücutta vazodilatör etki göstererek kan damarlarının genişlemesine ve vücut ısısını arttırmada etkilidir.
Sarımsak kan şekeri metabolizmasını destekleyip, kandaki lipid düzeylerinin kontrolüne, kalp hastalıklarını önlemeye, iltihapla savaşmaya ve kan basıncını düşürmeye de yardımcı olmaktadır.
Zencefil ise vücutta emilimi arttırır, vücut sıcaklığını dengeler, hazmı kolaylaştırır, iltihap söktürücü etkiye sahiptir, kandaki yağ oranını düşürür ve kansere en iyi önlemdir. Günde 3,5 gramdan fazla tüketmenizin önerilmediği zencefil, metabolizma hızınızı %20’ye kadar arttırır.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI: Diğer yağ türlerine göre daha kolay bir şekilde enerjiye dönüştürülür. Bu etkiyle metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur ve yağ olarak depolanma olasılıkları daha düşüktür.
2011 yılında erkekler üzerinde yapılan araştırmada günde 1 su bardağı süte 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı eklenerek sağlıklı beslenme düzeni içinde 1 ay içildiğinde bel ve karın çevresindeki yağların azaldığı gözlemlenmiştir.
SİRKE: Vücutta karbonhidratların emilimini yavaşlatarak kan şekerinin ani dalgalanmalarının önlenmesine yardımcı olur. Besinlerin mideye geçişini yavaşlatarak uzun süre tok kalmayı sağlar.
HARDAL: Vücuttaki yağın depolanmasını önleyerek metabolizma hızını arttırıcı etkiye sahiptir. Ayrıca kan şekerinin dengede kalmasına da yardımcı olur.
TERE TOHUMU: Tiroidi az çalışan kişilerde tiroid fonksiyonlarına yardımcı olmaktadır.
SOYA: İçeriğindeki lesitin sayesinde karaciğerde yağ yapımını azaltır. Ayrıca içeriğinde bulunan diğer bir madde olan Kolin enzimden de zengindir, kolin karaciğerden yağ atımını hızlandırmaktadır.
ZERDEÇAL: Zerdeçal, birçok insanın yemek pişirmede kullandığı, sarı rengiyle bilinen bir baharattır. 2017 yapılan bir incelemeye gör; zerdeçal, içerdiği kurkumin ile antioksidan ve antienflamatuar etkilere sahiptir. Bu nedenle, zerdeçal tüketmek bir kişinin bağışıklık cevabını artırabilir. Zerdeçal tüketirken kurkumin etkinliğini artırmak için karabiber ve zeytinyağı da kullanmak gerekir. Zerdeçalın içeriğindeki kurkumin, bazı bitkisel destek ürünlerinde de kullanılır.
KETEN TOHUMU: Magnezyum deposu olan keten tohumu, kalsiyum, demir, bakır ve C, E, K vitaminlerini içerirken omega-3 yağlarını bakımından da oldukça zengindir. Keten tohumu sindirimi hızlandırarak metabolizma hızınızın artmasını sağlar, bununla birlikte tokluk hissini uzatır, bağırsak dostudur, kalp sağlığını korur ve metabolizmanızı güçlendirir.