Ramazanda Neden Kilo Alınır?
- Günde tek öğün beslenmek: Metabolizmanın düzgün çalışmaya devam etmesi ve sağlıksız bir kilo kaybının gerçekleşmemesi için; vücut için gerekli olan kalorinin besinler ile karşılanması gerekir. Bunun tek öğünde olması hem mide rahatsızlığına hem de bir öğünde fazla miktarda besin tüketimine neden olur. Bu besin değerlerinin öğünlere yayılarak tüketilmesi gerekli enerjinin sağlanmasında etkilidir.
- Yemekleri hızlı yemek: Uzun süren açlıktan sonra birden ve hızlı yemek yemek tüketilen besinlerin mideye oturmasına ve hazımsızık, şişkinlik gibi sorunların yaşanmasına neden olabilir. Yemekler hızlı tüketildiğinde doygunluk hissi daha geç oluştuğundan yenilen yemek miktarı fazla olabilir ve mide hacmi genişleyebilir.
- Su içilmesini ihmal etmek: Yeteri kadar su içilmemesi iftar ile sahur arasında daha fazla yemek tüketimine neden olabilir. Su içilmediğinden oluşan susuzluk hissi vücutta açlık olarak algılanabilir ve yemek tüketimine teşvik edebilir. Bu durumda hem yetersiz su tüketimine hem de vücuda fazladan kalori alımına neden olur.
- Tüketilen porsiyon ölçülerine dikkat etmemek: Yemeklerin hızlı yenmesi ve uzun süren açlık fazla porsiyon tüketiminin en önemli iki nedenidir. Yemeklerin pişirilme şekline dikkat edilmemesi ve porsiyon kontrolünün yapılmaması kilo artışına neden olabilir.
Peki ramazanda kilo verebilir miyiz ?
Eminim siz de bu dönemi uzun süren açlıklardan dolayı kilo vermek için idealmiş gibi düşünüyorsunuzdur. Ancak uzun süren açlıklardan dolayı metabolizma yavaşlamaktadır. Eğer fiziksel aktivite yapmıyorsak; metabolizmanın yavaşlaması, azalan fiziksel aktivite ve yanlış yemek tercihleri kilo almanıza bile neden olabilir. Fakat yeterli ve dengeli beslenip, su tüketimini dikkat edip, fiziksel aktivitemizi arttırırsak kilo verilebilir. Ancak hatırlatmak da fayda görüyorum ki oruç tutmak kilo verme değil vücudumuzu ve ruhumuzu arındırmak için dinimiz açısından da gerekli çok faydalı bir yöntemdir ve dikkat edildiği takdir de kilo vermek ve sağlığımıza olan olumlu etkileri kaçınılmazdır.
Sahur:
- 2 adet kuru kayısı veya 1 adet kuru hurma
- 1 adet haşlanmış yumurta
- 1 dilim beyaz peynir veya 2 kaşık lor peyniri
- Mevsim yeşillikleri (salata)
- 1 dilim tam buğday veya çavdar ekmeği
- 1 bardak süt veya 1 kase yoğurt
İftar:
- 1 adet kuru hurma veya 3 adet zeytin
- 1 kepçe çorba
- 5 DK BEKLE
- 1 dilim tam buğday ekmek
- 6 yemek kaşığı etli/kıymal sebze veya bakliyat yemeği (susuz)
- 4 kaşık yoğurt veya 1 kase cacık veya 1 bardak ayran
- Zeytinyağı eklenmiş salata veya haşlama sebze
Gece Ara Öğünü: (22.00)
- 1 bardak süt/kefir/yoğurt
- 1 porsiyon meyve
(*genel bir listedir. Kişiye özel değildir.*)