Herkesin kendine özel alması gereken besin öğelerini dengeli bir şekilde tüketebilmesidir. Günlük almamız gereke enerjinin %55-60’ını karbonhidratlardan, -20’sini proteinden, %25-30’unu yağlardan alabileceğimiz bir beslenme ile yapmamız gerekmektedir. Bu süreçte beslenmemizin vitamin mineral açısından da oldukça zengin olması gerekmektedir.
Kış aylarında yaşadığımız hastalıkların (grip, nezle gibi) bağışıklığımızın zayıf olmasından kaynaklanır .Bağışılık sistemimizi güçlendirecek besinleri beslenmemizi eklememiz gerekmekedir.
Bu süreçte C vitamininden zengin besinleri bol bol tüketmemiz lazım (portakal, mandalina, limon , yeşil biber gibi)
Sofralarımızda bolca yeşil yapraklı sebzelere yer vermeliyiz. Eğer tüketebiliyorsak çiğ olarak tüketmeye özen gösterelim. (Pişirildiğinde bazı vitaminlerin kayıpları söz konusu)
Omega- 3 tüketimine özen gösterelim. Haftada 2-3 kere balık yapmaya çalışalım. Ara öğünlerde ceviz olarak tüketim yapabiliriz.
Biliyoruz ki bağırsak sağlığı çok çok önemli. Vücudumuzda biriken toksik maddeler bağırsaklar yoluyla atılmaktadır. Bağırsak sağlığını koruyabilmek içine probiyotikli besinleri tüketmemiz gerekmektedir. Yoğurt, kefir, süt ve süt ürünleri , yemeklerin yanında turşu tüketimi probiyotik açıdan zengin besinlerdir.
Bunun yanında baharat tüketimi de hem bağışıklık hem bağırsak sağlığı için önemli. Hemde vücut ısısını yükselttiği için yağ yakımını destekler.
*pul biber * zencefil *zerdeçal *tarçın *karabiber *pul biber ayrıca sarımsak, soğan
Bitki çayları vücut ısısını artırarak hem yağ yakımını destekler hemde bağışıklığı kuvvetlendirir. Moral motivasyonumuzu artırmasıda bağışıklığımızı desteklemede yardımcı olur.
Hangi çayları yapabiliriz;
*ıhlamur *yeşil çay *ada çayı *melisa çayı *beyaz çay *rooibos çayı
En önemlisi günde en az 2 ile 2,5 litre arası su tüketimi . Vücudumuzda ki toksik maddeleri atar. Metabolizmamızın çalışmasında yardımcı olur.
Veee spor günde 30 dklık aktiflik hem vücut direncimizi güçlendirir. Hemde bağırsaklarımızın çalışmasını destekler.